середа, 14 квітня 2021 р.

#книжковий_ювілей !!!ПЕРШОМУ ВИДАННЮ ПРО ХОЛМСА – 130 РОКІВ!!!

 

    «Пригоди Шерлока Холмса» - найвідоміша у світі детективна книга!  Геніальний допитливий англійський детектив Шерлок Холмс та вірний помічник і співмешканець доктор Ватсон проводять захоплюючі розслідування найзагадковіших злочинів, подій та обставин, використовуючи безпрограшні методи: дедукції та психологічного аналізу. Легендарна книга із легендарними героями, сотні екранізацій в усьому світі.

       Ім'я «Шерлок Холмс» уперше з'явилося з-під пера автора — англійського письменника Артура Конан Дойля. Не одне покоління читачів усього світу зацікавлено стежить за дивовижними пригодами «самітника із Бейкер-стрит», спостережливого, кмітливого, здатного розплутати якнайхимернішу детективну загадку...

За часів публікації перших творів про Шерлока, за адресою «Бейкер-стріт 221-б» не існувало будинку. Фактично, будинку не існує і сьогодні — номери з 215 по 229 на цій вулиці відносяться до однієї банківської будівлі. Однак, на цю адресу постійно приходили листи на ім'я Шерлока Холмса. Листів було так багато, що власникам будівлі довелося створити спеціальну посаду для їх опрацювання. Пізніше, на цій вулиці було створено музей Шерлока Холмса, якому дали номер 221-б, хоч фактично це будинок № 239 — нумерацію було навмисно порушено.

       Лікар Ватсон згодом оцінює здібності Холмса так:  жодних знань у галузях: літератури, філософії та астрономії, дещо знайомий із політикою та ботанікою, знає властивості беладони, опіуму та отрут взагалі. Не має уявлення про садівництво. Зате, знанням Шерлока із хімії, анатомії та кримінальної хроніки можна позаздрити, оскільки тут йому рівних не знайти!

Окрім всього вищесказаного Холмс добре грає на скрипці, відмінно фехтує на шпагах і еспадронах, прекрасно боксує.

У чому причина такої привабливості цього образу? Холмс парадоксальний і одночасно зрозумілий, герой-одинак, який уміє бути вірним другом (не випадково Ватсон готовий йти за ним у вогонь і воду), має холодний розум і гаряче серце, яке не дозволяє йому залишити у біді тих, хто потребує допомоги.

Ми заінтриговані Холмсом саме тому, що його сутність немов зашифрована. Схожого на нього не зустрінеш ні в житті, ні навіть серед книжкових персонажів. Як це вдалося Конан Дойлу? На думку спадає тільки така фраза: «Елементарно, Ватсон!»

Шукайте на полицях нашої книгозбірні!!!







 

Немає коментарів:

Дописати коментар

#книжковий_резонанс #інформаційно_бібліографічний_відділ_інформує

  #Український_інститут_книги Особливістю цього видання є те, що художні тексти ілюстровані Стефаниковим земляком, вихідцем із Русова, Дмитр...